Tura

Kazbek si Elbrus

pe doua varfuri de peste 5000 m intr-o saptamana!

Categoria Adventure
Perioada 11.07.2021 24.07.2021
Durata
14 zile
Dificultate
dificil
Locuri disponibile
0 din 5

Gata, nu mai incape indoiala: Georgia este o tara minunata, din toate punctele de vedere! Si spunem asta dupa ce am vizitat-o de cateva ori deja. 

 

Anul acesta am avut ocazia sa ne bucuram mai mult de ospitalitatea georgiana si sa facem cunostinta mai indeaproape cu istoria si bucataria tarii. Asadar, experienta noastra s-a imbogatit cu cateva zile de explorare a capitalei - Tbilisi, dupa care au urmat cateva escapade in imprejurimile Stepantsminda si, cireasa de pe tort, ascensiunea pe varful Kazbek in conditii ideale de vreme. 

 

Cum a fost? O poza vorbeste cat o mie de cuvinte…deci va lasam mai multe aici. :-)  

Galerie foto

Recenzii

CALOMFIRESCU Radu
28.07.2021
...si a fost Kazbek 2021! Greu de impartasit amalgamul de impresii: Georgia o tara speciala atat din punct de vedere geografic cat si cultural, experienta unor noi locuri, influentele dinspre Rusia dar si Orient, experientele culinare, ospitalitatea si bunavointa oamenilor, simplitatea si seninatatea lor, calmul si caldura din suflet; ramasitele unui trecut sovietic, elementele unei tari in curs de dezvoltare dar marcata in continuare de saracie si izolare geografica si apoi urmeaza natura. Muntii Caucaz impunatori, inalti, care iti transmit respect prin peretii de stanca verticali care brusc ti se desfasoara inaintea ochilor. Inaltimi ametitoare, trecerea de la intinse pajisti verzi catre solul vulcanic, suvoaiele salbatice de apa care se scurg din ghetar, aerul din ce in ce mai rarefiat, privelistea varfului spre care tanjesti. Din ce in ce mai aproape dar din ce in ce mai greu, procesul de aclimatizare care nu decurge cum te asteptai, diferite probleme cu care te confrunti si peste care trebuie sa treci, lipsa de somn, lipsa de energie, oboseala acumulata si totusi undeva gasesti rezerve nebanuite de energie sa mergi mai departe, totul culminand cu ziua de varf. Stii ca e ultimul efort, iti aduni toate resursele si treci peste oboseala, lipsa de somn, probleme si te impingi mai departe, si mai departe... pas dupa pas esti mai aproape si stii ca vei reusi. Privelistea zapezilor nesfarsite de pe platou, urcusul abrupt, rasuflarea gatuita de efort si lipsa de oxigen, bucuria locurilor, toate ti se ingramadesc in suflet. Ultima panta, stii ca vei ajunge acolo orice ar fi, explozia de bucurie la final, imbratisarea colegilor de coarda, imaginea panoramica de pe varf si pentru cateva minute simti ca lumea e toata a ta. Apoi intoarcerea care pare ca nu se mai termina, rezervele sunt deja pe sfarsite, caldura istovitoare degajata de ghetar care pentru cateva ore se transforma intr-o veritabila sauna, si intoarcerea in oras. Efortul e pe sfarsite si stii ca deja poti sa te bucuri de ascensiunea cu succes a unui varf de peste 5000 m. Ranile se vindeca, oboseala trece, revin zambetele si voia buna, berea de la final si pe fondul intoarcerii in tara raman doar amintirile si intrebarea daca vei dori sa urci si mai sus. Clar, vrei mai sus, dar unde? Care va fi urmatoarea aventura?