Masivul Retezat face parte din grupa Carpatilor Meridionali. Lantul muntos Retezat-Godeanu se inalta intre depresiunile Petrosani si Hateg si intre raurile Raul Mare si Jiul de Vest.
O mare parte din masiv este ocupata de primul parc national al Romaniei, infiintat in 1935, la initiativa lui Alexandru Borza - fondatorul Gradinii Botanice din Cluj - si a biologului Emil Racovita.
Inainte de 1922 Retezatul era rezervatie de vanatoare pentru capre negre, a Casei Regale.
Retezatul mai este denumit si “taramul cu ochi albastri”, fiind cea mai importanta rezervatie naturala din tara noastra, cu o suprafata de peste 38.000 ha
Cu aproximativ 80 de lacuri, dintre care 58 permanente, Masivul Retezat detine aproape 40% dintre lacurile glaciare ale Romaniei.
O treime din totalul speciilor de plante existente pe teritoriul Romaniei se regaseste in Retezat, aici fiind descoperite si 90 de tipuri de plante specifice doar Carpatilor
Bucura este cel mai intins lac glaciar din Romania, avand aproape 9 hectare; cel mai adanc lac glaciar este Zanoaga, cu 29 de metri; iar Taul Portii este lacul glaciar aflat la cea mai mare altitudine. Practic toate recordurile legate de lacurile glaciare sunt detinute de Retezat.
In arealul parcului au fost gasite 185 de specii de pasari (peste jumatate dintre speciile din Romania), 55 de specii de mamifere (peste 20% din speciile intalnite in Europa, dintre care 22 protejate), 11 specii de pesti, 9 specii de reptile (aproape 40% dintre speciile de la noi) si 10 specii de amfibieni (mai mult de jumatate din numarul de specii din tara). Alte specii unice in zona sunt nevertebratele, cu cel putin 27 de specii endemice.
30% dintre turistii care ajung anual in Retezat sunt straini. Strainii spun ca vin in Retezat pentru doua lucruri importante: frumusetea peisajelor si „salbaticia“ zonei.
In 2009, in cadrul campaniei „Cele 7 noi minuni naturale ale lumii”, Retezatul a fost declarat unul din cele mai frumoase zece monumente naturale ale lumii.
Retezatul nu este lipsit si de legende. Se spune ca poporul titanului Prometeu ar fi trait in Retezat si ca „piramidele“ lui reprezina centre ale energiilor paranormale. Din istoria Retezatului nu lipsesc povestile despre OZN-uri si fenomene miraculoase.
Salvamontistul George Resiga a povestit ca, in august 1991, in timp ce se afla pe munte impreuna cu un grup de turisti, a vazut pe un versant al Retezatului mai multe sfere luminoase despre care a presupus ca sunt OZN-uri. Intamplarea s-a petrecut intr-o seara, in apropiere de refugiul Pietrele.
Pe site-urile dedicate fenomenelor paranormale, o multime de articole prezinta piramidele Retezatului ca fiind locuri construite de oameni sau de forte necunoscute, in urma cu 10.000 de ani.
Despre Masivul Retezat se spune ca are un efect puternic asupra celor care se avanta pe cararile sale: isi doresc sa ramana aici, pe muntele vrajit, departe de civilizate.
Nu sunt comentarii la acest articol. Fii primul care isi impartaseste parerea.