Ce trebuie sa ai in rucsac si cum sa-l impachetezi
Mereu uiti cate ceva pe acasa si, atunci cand ajungi pe varf, tocmai realizezi ca ai avea nevoie de chestia aia. Daca nu ti s-a intamplat niciodata acest lucru, te rugam sa ne spui: Cum reusesti? Ce faci, ce mananci? In caz contrar, citeste in continuare!
Marea dilema a omenirii, de cand s-au inventat muntii, este cum sa bagi in rucsac toata casa si sa cantareasca o jumatate de kilogram. Iata ca inca nu s-a gasit raspunsul la aceasta intrebare si, astfel, suntem nevoiti sa recurgem la compromisuri ce ne izbesc de realitate iar, de fiecare data, suntem pusi in fata eternei intrebari: A lua ori a nu lua? Sa le luam pe rand.
Nu esti montaniard, daca nu ai in rucsac:
Vom incepe de la varianta cea mai simpla (drumetie de o zi, vara) si vom ajunge la expeditii de lunga durata, iarna. Va vom destainui mici secrete si vom adauga explicatiile necesare.
1. Pentru o tura de o zi, pe timp de vara, ai nevoie de:
- In primul rand: trusa de prim ajutor – un element indispensabil. Noi toti speram ca nu vom avea nevoie de ea. Dar e suficient sa-si faca datoria chair si o singura data si deja restul nu mai conteaza. Trusa trebuie sa contina, pe langa clasicele bandaje, fase, plasturi, dezinfectant si cateva pastile pentru diferite cazuri. Atentie, ia pastilele de la care stii sigur ca nu faci reactii adverse severe, nu ai alergie si evita sa iei pastile de la coechipieri sau persoane straine. Nu stii in ce conditii au fost pastrate si care e termenul lor de validitate. La final vei avea un exemplu de trusa medicala completata cu toate cele necesare.
- Folia de supravietuire – un element, pe cat de mic si usor, pe atat de important. Te poate salva de la multe necazuri si poate fi utilizata in multe situatii.
- Frontala – un obiect nelipsit din rucsac, indiferent ca ai planuit sa ajungi la locul de campare pe timp de zi.
- Apa – chit ca ai izvoare la tot pasul, dar o sticla de apa tot trebuie sa ai, chiar si pentru a te spala pe ochi, daca o insecta a reusit sa te incomodeze.
- Haine – vom aborda subiectul hainelor putin mai jos.
- La astea se mai adauga (optional, dar foarte de dorit): cutit, bricheta, harta sau GPS, ceva de-ale gurii, ochelari de soare, sapca si husa impermeabila pentru rucsac.
1. Daca te duci pentru mai multe zile:
- cutitul, bricheta, harta sau GPS, mancare – devin elemente obligatorii, la care mai adaugam
- baterii de rezerva – pentru frontala si restul echipamentelor electronice
- Cort, izopren, sac de dormit – daca planifici sa stai la cort
- Trusa toaleta – pe langa elementele de baza de igiena, nu uita sa adaugi si niste hartie igienica
2. Pe timp de iarna, vei avea nevoie de:
- Toate cele descrise mai sus, plus
- Ochelari de soare – factor de protectie minim 3. Nu-ti recomandam sa afli pe pielea ta ce inseamna fotokeratita, iar, pe vreme senina si inconjutat de zapada, sunt suficiente si cateva ore pentru a avea garantia de 100% a problemelor ulterioare.
- Crema de protectie solara – factor de protectie minim 50 SPF. La fel ca si in cazul ochilor, zonele expuse soarelui (fata, urechi, gat, maini) se bronzeaza cu o viteza uimitoare. In cateva ore, neprotejat, vei avea certitudinea arsurilor.
- Harta sau GPS – sa nu uitam ca orientarea pe munte iarna este mai dificila, mai ales daca se strica vremea.
- Termos – nu tine doar de dorinta si confortul adus de o cana fierbinte de ceai sau cafea, ci mai ales pentru ca apa sa nu inghete. Daca tot am ajuns la subiectul asta, sa tii cont de faptul ca apa calda, pura, hidrateaza cel mai bine.
Pe cale de a deveni o varza
Regulile de baza pentru toate hainele si incaltamintea sunt: greutate scazuta, respirabilitate, multistrat. Tehnologiile moderne indeplinesc aceste conditii, dar, cu cat e mai bun un echipament, cu atat e mai scump, deci ramane la latitudinea ta in ce si cat sa investesti.
- Cea mai importanta piesa o reprezinta bocancii, asa ca fii foarte atent atunci cand ii vei alege. Pentru vara sunt ideali bocancii de 3 sezoane cu talpa vibram (nu vei face piruete in alunecare) si gore-tex (daca te prinde ploaia, sosetele raman uscate). Bocancii se aleg cu o jumatate de marime mai mari (nu uita ca piciorul se umfla si dupa coborare vrei sa ai toate unghiile intregi). Inainte de a-i cumpara, incalta-i si mergi prin magazin circa 30 de minute. Nu strica sa intrebi vanzatorul ce ti se potriveste si nu uita sa ceri reduceri, poate le vei obtine! Pentru iarna, alege bocanii corespunzatori, cu o marime mai mari.
- Sosetele tehnice reprezinta o buna investitie. Le gasesti in orice magazin cu profil sportiv. Scopul lor este acelasi - de a mentine piciorul uscat. De obicei, nu au garantie pentru 10 000 km, dar cateva sezoane tot te tin. Atentie!!! Bumbacul NU transfera transpiratia de pe piele spre exterior.
- Ca pantalon trebuie sa porti ceva cat mai comod, sa nu te deranjeze in miscari si, din nou, sa transfere transpiratia spre exterior (aceste cuvinte, de fapt, sunt valabile pentru toate hainele, cu exceptia ultimului start , la care vom reveni). Nu recomadam sortul / pantalonii scurti: te bronzezi mai mult decat ai dori, te poti zgaraia de jnepeni, pietre, sau poti intalni in cale o vipera...
- Tricoul tehnic este si el foarte important. Il poti folosi si la turele de bicicleta sau alergat, nu neaparat in drumetii. Si acesta are o respirabilitate crescuta si se usuca rapid. Recomandam culori vii, aprinse, sa iesi bine in poze si sa te vada ursul de departe.
- Bluza de polar (fleece) / softshell - pe munte temperaturile pot scadea in jumatate de ora chiar si cu 30 de grade, asa ca nu strica sa ai ceva in plus! Vei aprecia acest articol mai ales seara, mai ales daca iti propui sa dormi la cort.
- Geaca de ploaie cu sau fara membrana gore-tex. Nu uita ca prognoza meteo nu este intotdeauna exacta, mai ales pe munte vremea este foarte imprevizibila. Vrei sa mergi intr-o tura in care sa te simti confortabil. Asadar, o geaca de ploaie nu trebuie sa iti lipseasca din rucsac. In plus, este mult mai comoda decat o umbrela, chiar si prin oras.
- Pe timp de iarna adaugam suprapantaloni, geaca hard-shell, parazapezi, o geaca de puf, un buff/cagula/masca, caciula, manusi, supramanusi si lenjerie termo.
Hai sa aranjam zestrea in lada
Pana acum am depus eforturi supraomenesti de a colectiona toate obiectele de arta descrise mai sus si trebuie sa le punem in rucsac. Criteriile de baza sunt: greutatea, volumul, accesibilitatea. Ne vom ghida dupa urmatoarele principii:
- Nu lua un rucsac mai mare decat volumul necesar. Adica, daca te duci pe o zi, nu-ti lua un rucsac de 75 litri – vei avea tendinta sa-l incarci cu de toate. In plus, rucsacul este proiectat astfel incat sa stea bine pe spate atunci cand e plin. Pentru o zi, vei avea nevoie de un rucsac de 30 litri, pentru cateva zile – unul de pana la 60 litri, pentru expeditii – de la 70 litri si mai mult.
- Cele mai grele lucruri trebuie sa se afle la mijlocul rucsacului si cat mai aproape de spate.
- Lucrurile de care poti avea nevoie in mod urgent, trebuie sa fie in buzunarele cu acces direct sau in capac.
- Daca spatiul iti permite, impacheteaza lucrurile in saci de depozitare sau impermeabili. Daca vrei sa folosesti la maxim volumul rucsacului, baga hainele neimpachetate, printre restul lucrurilor: bagate haotic vor incapea mai multe ;)
- Odata impachetat, strange toate chingile rucsacului, acesta trebuie sa fie cat mai compact, sa nu afecteze balansul tau in timp ce mergi.
- Impachetat corect, rucsacul trebuie sa stea pe „fund”, sa nu cada, sa aiba centrul de greutate pe mijloc si sa nu aiba spatii libere in interior.
Un exemplu de ordonat lucrurile intr-un rucsac, pentru o tura cu cortul:
Desigur, cortul (daca permite), poate fi pus chiar pe fundul rucsacului, izoprenul (daca nu este gonflabil) poate fi pus pe exterior, agatat de chingile inferioare, apa (daca folosesti un camel bag) se pune in compartimentul special al rucsacului, care este la spate samd. Poti face multe exceptii, atunci cand stii regulile de baza, in functie de situatie.
Pentru o viata mai usoara, folosim listele
Revenind la prima intrebare din acest articol, noi avem raspunsul nostru: Ca sa nu uitam ceva, folosim urmatoarele liste, din care selectam necesarul in functie de tura:
TURA DE VARA:
- Pantaloni termici, trek, suprapantaloni ploaie
- Tricou termo, flis, softshell, windstopper, geaca ploaie, poncho
- Manusi, caciula, buff
- Chiloti, slipi, sosete, punga pentru haine murdare
- Bocanci, ghete, sandale, slapi, bete trek
- Acte, bani, bricheta, chei
- Statie, frontala, GPS, baterii, acumulatori, casti
- Trusa medicala, trusa toaleta, prosop
- Hartie igienica, servetele uscate, servetele umede, saci menajeri
- Crema soare, ochelari/masca, crema hidratanta, sapca
- Jet Boil, cratita, arzator, butelie gaz, farfurie, cana, lingura, cutit
- Mancare dimineata, masa, seara, apa
- Rucasc, cort, covoras, sac dormit, liner, sosoni bivuac
TURA DE IARNA:
- Pantaloni termici, polarteck, trek, suprapantaloni
- Tricou termo, flis, softshell, windstopper, geaca puf
- Manusi, supramanusi, masca, cagula, caciula, buff
- Chiloti, sosete, punga pentru haine murdare
- Bocanci, parazapezi
- Acte, bani, bricheta, chei
- Coltari, piolet, casca, ham, bete trek
- Statie, frontala, GPS, baterii, acumulatori, casti
- Trusa medicala, trusa toaleta, prosop
- Hartie igienica, servetele uscate, servetele umede, saci menajeri
- Crema soare, ochelari/masca, crema hidratanta,
- Jet Boil, cratita, arzator, butelie gaz, farfurie, cana, lingura, cutit
- Mancare dimineata, masa, seara, apa, termos
- Rucasc, cort, covoras, sac dormit, liner, sac bivuac, sosoni bivuac
Trusa medicala:
- Folie supravietuire
- Leucoplast bactericid, bandaje, fase, fase elastice, plasturi, dezinfectant, betadina, apa oxigenata
- Pastile pentru: sistemul digestiv, antialergice, antiinflamatoare, antiseptice, dureri (de cap)
- Strugurel de buze
- Pastile pentru boli cronice (dacă există). In acest caz, e bine sa anunti si ghidul.
Spor la impachetat si bafta pe traseu!
Comentariu tau la acest articol.