Tian Shan și Pamir – două dintre bijuteriile Asiei Centrale. Odată ajuns pe traseele de trekking din aceste zone, rămâi impresionat de varietatea naturii și jocurile de culori, care te fac să te simți de parcă ai păși pe o alta planetă.
Hai cu noi, într-o aventură unică în care vom descoperi o bucațică din fermecătoarea Asie Centrală. Vom străbate pădurile de rășinoase, vom admira lacurile turcoaz ale Tian Shan-ului de Vest, vom savura peisajul oferit de ghețarii gigantici, ne vom delecta cu vârfurile semețe de 7000 m, vom urca până pe Vârful Yukhin (5130 m) și vom lua contact cu tradițiile nomazilor locali.
Ce ne așteaptă:
- Orașul Osh, al doilea oraș ca mărime din Kârgâzstan;
- Valea Râului Aflatun, renumită pentru frumusețea sălbatică;
- Rezervația Naturală Sary-Chelek, unul dintre cele mai pitorești locuri din Kârgâzstan;
- Valea Râului Kara-Suu, renumită pentru frumusețea sa naturală, cu munți impunători, păduri dese și râuri limpezi;
- Munții Pamir, unul dintre cele mai înalte lanțuri muntoase din Asia Centrală, denumiți și "Acoperișul Lumii";
- Tabăra de bază „Edelweiss Meadow“, locul de start pentru alpiniștii care doresc sa escaladeze unul dintre cele mai înalte varfuri ale Munților Pamir, Vârful Lenin;
- Lacul Sacru Tulpar-Kol, este un loc special în Kârgâzstan, considerat sacru pentru localnici datorită frumuseții sale naturale și semnificației culturale;
- Tabăra "Sunny" 1, tabara avansată ce servește ca punct de popas și de aclimatizare pentru alpiniști în timpul ascensiunii lor către Vârful Lenin;
- Vârful Yukhin, unul dintre vârfurile de peste 5000 m din zonă.
Această tură este destinată atât celor care sunt la un nivel mediu în ceea ce privește drumețiile montane, dar și celor avansați care își doresc să descopere poteci mai puțin umblate, dar extrem de frumoase. Ascensiunea pe Vârful Yukhin nu este dificilă, fiind una de anduranță medie.
PROGRAM
Ziua 1: plecare din București, din aeroportul Otopeni cu destinația Osh.
Ziua 2: vom face transferul către valea Râului Aflatun, care este situată în partea de est a versantului sudic al celui mai mare lanț din Tian Shan-ul de Vest, Lanțul Chatkal. Ne oprim la tabăra de corturi, într-un peisaj pitoresc, la confluența a două râuri, Aflatun și Utur. Pregătim bagajele pentru tură și ne bucurăm de prima seară în noul anturaj. Noaptea o vom petrece la 1300 m altitudine.
Ziua 3: începem traseul de trekking de-a lungul părții sudice a văii Râului Aflatun, până la confluența sa cu Uyalma. Poteca străbate canionul râului, printre pădurile de molid. Dificultatea redusă îl face perfect pentru prima zi de trek. Luăm prânzul în pădurea de lângă râu, apoi continuăm drumeția de-a lungul defileului. Noaptea o vom petrece, la 1900 m altitudine.
Ziua 4: pornim prin Pasul Kuldambes (2750 m) către Pasul Ashuu (2551 m). Aici facem o pauză într-un punct de belvedere cu priveliști uimitoare asupra Lacului Sary-Chelek și asupra văii din apropiere. După amiază coborâm spre Lacul Sary-Chelek, unul dintre cele mai frumoase lacuri alpine și al treilea cel mai adânc lac din Asia Centrală.
Ziua 5: părăsim Lacul Sary-Chelek și mergem în amonte de-a lungul Râului Sary-Chelek până la confluența acestuia cu Râul Makmal. Admirăm pajiștile alpine și ne îndreptăm către Trecătoarea Makmal (2654 m). Din șaua trecătoarei se poate face o ascensiune ușoară până pe unul din vârfurile din apropiere. Poteca urmează apoi cursul Râului Kurumdu până în Valea Kara-Suu – destinația finală a acestei zile.
Ziua 6: după trei zile intense de drumeție, vom coborî de-a lungul râului până la Lacul Kara-Suu pe un traseu foarte ușor, numai bun pentru refacere. Principalul punct de interes pentru această zi va fi priveliștea uluitoare de pe malul lacului până la lanțul muntos Min-Teke. După prânz luăm contact cu viața și cultura nomazilor din zonă.
Ziua 7: după drumețiile de-a lungul Lacului Kara-Suu, începem o urcare ușoară până la Trecătoarea Kuturma (2446 m). Parcurgem o potecă pitorească, care trece printre ienupări și stânci, iar din trecătoare se deschide o panoramă uluitoare spre partea de sud a Lacului Sary-Chelek. Coborârea din trecatoare va fi abruptă, dar nu prea lungă, după care traversăm câmpurile înflorite și ajungem pe malul Lacului Iri-Kol.
Ziua 8: dis de dimineață, cu bateriile încărcate, pornim la drum de la Iri-Kol până în partea de sud a Lacului Sary-Chelek. Traseul trece prin livezile de meri aflate de-a lungul a numeroase lacuri turcoaz. Pe parcursul traseului peisajele magice ale celor mai frumoși munți din Kârgâzstan continuă să ne uimească la fiecare nouă cotitură. În a doua parte a zilei plecăm spre Osh și avem timp să descoperim acest oraș autentic. Peste noapte rămânem cazați în Osh.
Ziua 9: începe a doua parte a călătoriei noastre. Transfer de-a lungul autostrăzii Pamir către tabăra de iurte situată pe Pajiștea Edelweiss (3600 m), la poalele Vârfului Lenin. Ajungem în tabără, ne cazăm și luăm prânzul. De aici facem o plimbare până la Lukovaya Polyana (3800 m).
Ziua 10: începem cu o drumeție către lacul sacru Tulpar-Kel și ne bucurăm de peisajele minunate ce ne înconjoară. Avem ocazia să ne familiarizăm cu viața de zi cu zi și cu tradițiile nomazilor kârgâzi. Ne oprim la un punct de belvedere, de unde se deschide o panoramă superbă către Vârful Lenin, iar la sfârșitul zilei ne întoarcem în tabăra de bază, pentru odihnă.
Ziua 11: pornim, către un nou punct de belvedere, pe creasta Vârfului Petrovski (4150 m), unde ne asteapta o uimitoare vedere de 360 asupra Văii Alai, a lacurilor colorate, a maiestuosului Lanț Trans-Alay și a vârfului său principal, Vârful Lenin (7134 m). La sfârșitul zilei ne întoarcem în tabăra de bază.
Ziua 12: dis de dimineață pornim spre tabăra „Sunny” 1 (4400 m), la poalele Vârfului Lenin. Trecem prin Pasul Călătorilor (4150 m), coborâm și traversăm un râu de munte, urmăm poteca spre Ghețarul Lenin, până ajungem la Tabăra 1, care se află pe morena mijlocie a ghețarului. Ne vom caza în tabără având program liber după cină.
Ziua 13: este ziua în care ajungem pe Vârful Yukhin, la peste 5000 m. Traseul nu este complicat și nu necesită echipament sau abilități speciale. Posibil să dăm de zăpadă, dar doar în partea superioară a vârfului. De aici, de la 5130 m, putem admira măreția și magia Pamirului. După o pauză binemeritată pe vârf, coborâm la Tabăra „Sunny” 1 (4400 m) pentru odihnă.
Ziua 14: începem lungul drum spre casă. Pornim dis de dimineață și urmăm traseul deja familiar prin Pasul Călătorilor, bucurându-ne de culorile uimitoare ale stâncilor, de turnurile de piatră, de pereții de gheață și de canionul „Land’s Edge”. Ajungem în tabăra de bază, ne odihnim, sărbătorim toată experiența acestor zile și ne pregătim bagajele.
Ziua 15: dimineața pornim spre Osh, prin faimoasa Vale Alay, Pasul Taldyk (3645 m) și Pasul Chiirchik (2408 m). Ne cazăm la hotel, avem timp să cumpărăm cadouri și suveniruri pentru cei dragi.
Ziua 16: Ajungem la aeroport și, după toate procedurile de rigoare, ne îmbarcăm în avion cu destinația finală - Acasă.
DIFICULTATE: ușor-mediu, drumeții de 3-8 ore/zi, inclusiv urcare la 5100 m altitudine.
CAZARE: Hotel, corturi încălzite, iurte.
MESELE: sunt incluse micul dejun la hotel în Osh și toate mesele (pensiune completă) pe parcursul expediției.
Număr de participanți: minim 6.
ECHIPAMENT recomandat:
- bocanci trei sezoane
- rucsac de tura 60-65 l / geantă expediție 80 - 100 l (duffle bag), rucsac mic 25-30 l ;
- sac de dormit temp confort min -7 grade C
- gheruțe dacă poteca e înghețată în ziua vârfului, adidași, șlapi;
- pantaloni de trekking de vară și de iarnă, tricou corp merino/sintetic, bluză polar/fleece, windstopper, geacă de puf, geacă hardshell, ciorapi groși, căciulă/cagulă, mănuși, ochelari de soare;
- pantaloni scurți, slip de baie, tricouri;
- bețe de trekking, cremă protecție solară, balsam pentru buze, șapcă/pălărie și căciulă;
- termos, sticlă de apă, pachet hrană, lanternă frontală, baterii, trusă medicală individuală.
O parte din echipament poate fi luat în chirie.
PREȚ: 2140 EUR, ce include:
- Toate transferurile conform programului;
- Toate permisele necesare pentru vizitarea regiunilor menționate și toate taxele locale;
- Toate cazările: hotel de 3 stele în Osh și corturi de tabără, amenajate, în drumeție;
- Toate mesele (pensiune completă), cu excepția zilelor petrecute în Osh, unde este inclus micul dejun;
- Acces la electricitate, 220 V;
- Serviciie ghidului, bucătarului, porterilor și personalului de întreținere în tabere;
- Servicii medicale în taberele “Edelweiss Meadow” și “Sunny” Camp;
Suplimentar:
- Biletele de avion pentru ruta București – Osh/Bishkek și retur (aproximativ 720 EUR);
- Asigurare medicală;
- Alte excursii, la cerere;
- Alte cheltuieli personale;
- Mesele în Osh, exceptând micul dejun.
Buget total cu biletele de avion și TOATE cheltuielile: aproximativ 2900 EUR
Pentru ÎNSCRIERE, stabilire contact, completare echipament și alte detalii necesare:
- Vă puteți alătura echipei noastre direct din eveniment,
sau ne sunați GSM/Whatsapp: 0758696060,
sau pe e-mail: mad4nomad@gmail.com
- Achitați un avans de 1000 EUR. Achitarea integrală se face până la data începerii evenimentului.
Vă atenționăm asupra faptului că în cazul în care renunțați la eveniment, din orice motiv, sumele achitate vor fi returnate în următoarele condiții:
a. 100% din prețul integral al evenimentului, dacă renunțarea se face cu mai mult de 60 de zile calendaristice înainte de data de început a evenimentului;
b. 80% din prețul integral al evenimentului, dacă renunțarea se face în intervalul 60 - 30 zile calendaristice înainte de data de început a evenimentului;
c. 50% din prețul integral al evenimentului, dacă renunțarea se face în intervalul 30 - 15 zile calendaristice înainte de data de început a evenimentului;
d. 0% din prețul integral al evenimentului, dacă renunțarea se face într-un interval mai mic de 15 zile calendaristice înainte de data de început a evenimentului.
IMPORTANT:
1. Vom crea un grup de discuții cu toate persoanele participante:
- pentru oferirea tuturor informațiilor necesare cu privire la: condițiile de cazare, organizare, starea vremii, consultanță echipament individual, îndrumare etc;
- după realizarea evenimentului, va servi pentru schimbul de impresii, video și poze între participanți.
2. Chiar dacă nu dorim acest lucru, numărul de locuri este strict limitat!
3. Toată informația necesară va fi prezentată participanților.
4. În cazul unor condiții meteo nefavorabile, pentru siguranța grupului, ghidul are dreptul să schimbe traseul. În cazul vremii TOTAL NEFAVORABILE ne rezervăm dreptul de modificare/anulare a perioadei de desfășurare a evenimentului, ce va fi comunicată din timp!
5. Nimeni nu vă garantează reușita ascensiunii. Aceasta depinde foarte mult de factori precum vremea, specificul organismului, starea fizică, pregătirea și experiența anterioară. Pentru reușita evenimentului, ne rezervăm dreptul de a selecta participanții.