Obiectivele noastre sunt: vizitarea fortificațiilor de la Costești-Cetățuie și Costești-Blidaru, vizitarea așezării de la Sarmizegetusa Regia, precum și Vârful Godeanu, iar dacă timpul ne permite vom include și așezarea de la Fețele Albe. Toate acestea într-o atmosferă plăcută de toamnă, printre peisaje dominate de culori galbene și ruginii. Accesul spre obiective se face parțial cu mașina, parțial pe jos, în unele cazuri fiind necesară parcurgerea unui traseu montan.
”Nu departe de Orăștie și acolo se afla în munte un oraș frumos, ale cărui fundamente se mai păstrează toate. Incinta acesteia era și ea din piatră cioplită” (Gáspár Heltai). Scurtă descriere făcută de umanistul clujean în 1575, care se referă la ruinele de pe Dealul Grădiștii, astăzi identificate cu Sarmizegetusa Regia, “reședința regală” a ultimului rege al dacilor, Decebal, ne relevă interesul cărturarilor vremii pentru vestigiile antice din această zonă.
Amplasate pe înălțimi dominante și pe versanții dealurilor, fortificațiile și așezările dacice din Munții Orăștiei (Munții Șureanu), impresionează orice vizitator ce le calcă pragul. Cea mai cunoscută dintre acestea este Sarmizegetusa Regia, “reședința regală”, capitala regatului dacic. Așezarea este compusă din fortificație, zona sacră și cartierele civile, întreg complexul întinzându-se pe o lungime de aproximativ 5 km. În centrul ei se află sanctuarul sau zona sacră. Arhitectura monumentală din piatră vorbește de la sine despre nivelul atins de civilizația dacică în secolul I d. Chr., acesta fiind cel mai mare și mai complex sit din a doua epocă a fierului, de pe teritoriul României.
Așezarea de pe Dealul Grădiștii era la rândul ei protejată de o rețea de fortificații ridicate din piatră cioplită, pe înălțimi greu accesibile, adevărate cuiburi de vulturi. Dintre acestea, ies în evidență, prin poziționarea și arhitectura lor, cele de la Costești-Cetățuie și Costești-Blidaru, două dintre cele mai puternice fortificații dacice de pe teritoriul României. Invitația pentru explorarea Munților Orăștiei, se adresează celor dornici de a afla mai multe lucruri despre istoria veche a României, precum și celor cărora le place să petreacă timp în mijlocul naturii, într-o atmosferă plăcută și relaxantă. Având în vedere complexitatea vestigiilor prezentate mai sus, vizitatorii vor fi însoțiți pe tot parcursul turului de un ghid, specializat în istorie și arheologie, bun cunoscător al Munților Orăștiei.
PROGRAM:
Ziua 1, vineri, 20 octombrie: întâlnire la ora 16:00 în localitatea Costești la cazare, la pensiune. După-amiază, va fi rezervată vizitării fortificației de la Costești, însoțiți de un ghid, vom descoperi împreună cetatea dacică de la Costești-Cetățuie (timp de vizitare, 1h și 30 min.). De asemenea, vom savura priveliștea asupra Munților Șureanu învăluiți în culorile ruginii ale toamnei.
Ziua 2, ora 08:00: ne trezim și în răcoarea dimineții savurăm micul dejun și cafeaua. Pornim împreună spre Grădiștea de Munte (durată drum 20 min cu mașina), iar primul obiectiv pe care îl vom vizita va fi Sarmizegetusa Regia (timp de vizitare 1h și 30 min.). După încheierea turului ghidat printre ruinele de pe Dealul Grădiștii, ne luăm rucsacii în spate și pornim spre Vârful Godeanu, traseul durează aproximativ 3 h 30 minute. Urcăm agale, prin pădurea ruginie, admirând minunățiile naturii, impresionați de arborii seculari împodobiți în culorile toamnei. Ajunși în vârf, peisajul ce se deschide asupra întregului masiv muntos este copleșitor, vârfuri, creste și platouri, multe dintre ele adăpostind cetăți și așezări dacice, ori tabere militare romane. Facem o pauză destul de lungă pentru a putea imortaliza în fotografii peisajele minunate, după care începem coborârea. Ajunși în parcare, dacă timpul ne permite, la câteva sute de metri mai jos oprim, iar după un traseu de aproximativ 30 minute prin pădure, ajungem la Fețele Albe, unul dintre cartierele civile ale Sarmizegetusei Regia, (timp de vizitare 1h). După finalizarea vizitelor la obiectivele propuse, ne întoarcem înapoi în Costești, la cazare. Seara, după cină, ne relaxăm la o ceașcă de ceai fierbinte și contemplăm lucrurile minunate pe care le-am văzut.
Ziua 3, duminică, 22 octombrie: ne trezim la ora 08:00, iar după micul dejun, pornim spre următorul obiectiv, care va fi cetatea dacică de la Costești-Blidaru. Pentru vizitarea ei, este necesară parcurgerea unui traseu prin pădure cu o durată de aproximativ 40 min. - 1h. Vom urma drumul ce trece pe sub culmea Faieragului, un drum lin de plai, ce ne duce până în fața cetății. Ajunși acolo, suntem întâmpinați de zidurile masive din blocuri de piatră, ridicate într-o tehnică specifică cetăților dacice din Munții Orăștiei și aici începe turul ghidat. După finalizarea vizitei, ne întoarcem înapoi în Costești, unde se încheie turul nostru.
DIFICULTATE: ușor, excursie destinată tuturor categoriilor de vârstă
CAZARE: pensiune, loc în cameră dublă sau triplă
MESELE: nu sunt incluse
Număr de participanți: minim 10
ECHIPAMENT recomandat:
- bocanci de trekking, ghete trekking sau încălțăminte pentru alergare montană (ideal ca încălțămintea să fie impermeabilă);
- pantaloni trekking sau sport, bluză polar/fleece, jachetă de ploaie/pelerină;
- rucsac, de 30 L (în care să intre apă și hrana pentru ziua de sâmbătă);
- bețe trekking.
PREȚ: 460 lei, ce include:
- cazare 2 nopți la pensiunea Casa Cecilia sau echivalent;
- bilete intrare obiective turistice;
- ghidaj pe toată durata evenimentului;
- tururi ghidate la toate obiectivele menționate.
Suplimentar:
- transportul dus – întors până și de la loc. Costești, jud. Hunedoara și spre obiectivele turistice;
- mesele (există multe restaurante în apropiere);
- alte cheltuieli personale.
Pentru ÎNSCRIERE, detalii, stabilire contact, completare echipament și alte detalii necesare:
- Vă puteți alătura echipei noastre direct din eveniment,
sau ne sunați GSM/Whatsapp: 0758696060,
sau pe e-mail: mad4nomad@gmail.com;
- Achitați un avans de 200 lei. Achitarea integrală până la data începerii evenimentului.
- Dacă evenimentul se va anula/amâna la inițiativa noastră sau din cauza restricțiilor valabile la data desfășurării acestuia, avansul va fi restituit integral.
*Vă atenționăm asupra faptului că în cazul în care renunțați la eveniment, din orice motiv, sumele achitate vor fi returnate în următoarele condiții:
a. 100% din prețul integral al evenimentului, dacă renunțarea se face cu mai mult de 15 zile calendaristice înainte de data de început a evenimentului.
b. 50% din prețul integral al evenimentului, dacă renunțarea se face în intervalul 14 - 5 zile calendaristice înainte de data de început a evenimentului.
c. 0% din prețul integral al evenimentului, dacă renunțarea se face într-un interval mai mic de 5 zile calendaristice înainte de data de început a evenimentului.
IMPORTANT:
1. Vom crea un grup de discuții cu toate persoanele participante din mai multe motive:
- pentru oferirea tuturor informațiilor necesare cu privire la: condițiile de cazare, organizare, starea vremii, pregătire fizică, consultanță echipament individual, îndrumare etc;
- după realizarea evenimentului, va servi pentru schimbul de impresii video și poze între participanți.
2. Chiar dacă nu dorim acest lucru, numărul de locuri este strict limitat.
3. Toată informația necesară va fi prezentată participanților.
4. În cazul unor condiții meteo nefavorabile, pentru siguranța grupului, ghidul are dreptul să schimbe traseul. În cazul vremii TOTAL NEFAVORABILE ne rezervăm dreptul de modificare a perioadei de desfășurare a evenimentului, ce va fi comunicată din timp!
5. Nimeni nu vă garantează reușita ascensiunilor. Aceasta depinde foarte mult de factori precum vremea, specificul organismului, starea fizică, pregătirea și experiența anterioară.