Atenție:
1. Evenimentele noastre sunt organizate în concordanță cu limitările stabilite de autorități, cu respectarea regulilor de igienă și distanțare socială valabile la momentul desfășurării evenimentului.
2. Datele indicate de desfășurare a evenimentului sunt aproximative și pot varia +/- câteva zile în funcție de disponibilitatea participanților și a locurilor de cazare.
3. Din cauza fluctuației mari a prețurilor la combustibili, prețul final poate varia puțin, în funcție de costurile pentru cazări și transport, însă vom fi extrem de transparenți cu participanții.
Unul din cele mai frumoase circuite nepaleze – în jurul masivului Manaslu – este împânzit de ceea ce noi numim ”farmecul munților”. Peisaje uimitoare, împletirea piscurilor enorme, acoperite de gheață si zăpadă cu pajiști verzi, străbătute de râuri montane, creează o imagine unică, de neuitat. Cei care au fost în această aventură, consideră că acest circuit este mai frumos decât multe alte circuite renumite nepaleze. Dacă adăugăm si cultura locală, a popoarelor băștinașe (Gurungs, Tamangs și Tibetans), rămasă neatinsă, fiindcă acest itinerariu este relativ nou și nealterat de multitudinea turiștilor, atunci putem spune cu hotarare: mergem pe Manaslu Circuit!
Traseele pitorești și-au păstrat aspectul original, oamenii trăiesc după obiceiurile străvechi și nu sunt cozi la trecători. Mijloacele de transport - catâri și iaci, divertisment - concursuri de tragere cu arcul și construcția peretelui-mani...acesta este exact Nepalul care merită văzut!
În timpul călătoriei, vom avea ocazia să admirăm la nesfârșit vârfurile maiestuoase ale Himalaya, în frunte cu Manaslu (8.170 m), muntele Spiritului, cum este numit de nepalezi. Aclimatizarea lină oferă timp suficient pentru traversarea cu succes a pasului Larki La (5160 m).
PROGRAM:
Ziua 1, vineri, 20 octombrie: Ne întâlnim la aeroport, în București, pentru a lua avionul spre Kathmandu (pentru un alt aeroport, vă rugăm să luați legătura cu noi).
Ziua 2: Aterizăm în Kathmandu și, în drum spre hotel, ne oprim la Biroul de Imigrări să depunem actele pentru permisul de trekking în jurul Manaslu. După ce ne odihnim putin, facem o plimbare prin oraș. Pentru cei ce vor fi la primul contact cu această parte a lumii, orașul va părea fascinant. Seara facem briefingul si pregătim bagajele pentru calatoria propriu- zisă.
Ziua 3: Kathmandu (1350) - Soti-Khola (600).
După micul dejun ne așteaptă transferul la punctul de start al circuitului: Soti-Khola. Drumul nou durează în jur de 10 ore, inclusiv cu pauzele de odihnă și de masă. Este un traseu foarte pitoresc ce nu ne va permite să ne dezlipim de geamurile mașinii.
Ziua 4: Soti-Khola (600) - Machhakholagon (840)
De aici începe traseul nostru, în adevaratul sens al cuvântului: cu rucsacurile în spate traversăm păduri și câmpuri de orez, râuri și cătune răsfirate. Satele împrăștiate pe văile din jurul acestui drum arată ca niște jucării, iar multitudinea de pâraie se unesc pentru a forma râuri, întrerupte de cascade. Nu vom rata ocazia să ne bălăcim în aceste cascade. Urcăm până la o altitudine de 1500 de metri deasupra nivelului mării.
Ziua 5: Machhakholagon (840) - Jagat (1330).
Ne așteaptă un traseu de 8 – 9 ore, în care părăsim drumul nou și urcăm treptat pe poteca clasică. Trecem prin văi tot mai abrupte, iar în drumul nostru întâlnim așezări mici, în care timpul pare că s-a oprit în loc. Vom traversa multe râulețe, în apa cărora ne putem răcori, vom savura aerul, apa și liniștea neatinsă de civilizație.
Ziua 6: Jagat (1330) - Paulin (1550) - Deng (1860).
Jagat este o localitate frumoasă, aproape de Tibet, la ieșirea dintr-un defileu îngust și adânc, care nu este atât de ușor de ocolit. Pe vremuri, aici exista un post vamal. Există si acum un post, unde se verifică permisele pentru accesul în zona restricționată și pentru vizitele în Parcul Național Manaslu. După Jagat încep să se deschidă orizonturile vaste, apărând și primele vârfuri de peste 7000 m, acoperite cu zăpadă, ce aparțin masivului Shringi Himal. În această zonă vom traversa Creasta Principala Himalayană – o linie imaginară ce unește principalele vârfuri.
Ziua 7: Deng (1860) - Prok (2360).
Ne așteaptă o zi mai ușoară, cu multe obiective de vizitat. La scurt timp după Deng, se deschide o priveliște spectaculoasă spre Kutang – cândva un regat semiindependent, care și acum păstrează un farmec aparte. Aici devin vizibile semnele unei alte culturi, hotarul Tibetului aflându-se la numai 10 km distanță. După masă ajungem la Prok, un oras ascuns traseului principal al circuitului. Devierea făcută de noi merita pe deplin efortul. Zona este spectaculoasă din toate punctele de vedere. Spre seară vizităm mănăstirile budhiste Chamku și Pari Mahal, în jurul cărora se intind lanuri de grâu.
Ziua 8: Prok (2360) — Lho (3020).
Prima parte a traseului trece printr-o pădure de brazi uriași – vom fi ca într-un basm. Tot în prima parte a treseului ne vom opri în Namrung, unde ne aşteaptă o cafea cu chifle, cheesecake, sau tiramisu. Nu departe creşte o cătină atât de groasă încât este nevoie de doi oameni să o cuprindă. Este greu de imaginat în ce secole i-au încolţit rădăcinile! După Namrung, pădurea se rărește și deschide imaginea peisajelor impresionante.
Peste două ore facem o mică deviere pe un defileu, pentru a vedea mai bine vecinul lui Manaslu - muntele Himalchuli (7893 m) și pentru a vizita mănăstirea Hinanne din satul cu același nume.
După câțiva kilometri, aproape de revenirea pe traseul nostru principal, pe partea dreaptă va apărea însuși Manaslu. Din pitorescul sat Lho, vom vedea al optulea vârf al planetei, în toată splendoarea sa. Pe fundalul său, Mănăstirea Ribum, împodobită cu culori proaspete, arată spectaculos.
Ziua 9: Lo (3020) - Shyala (3510).
Este o zi de odihnă. Ședință foto, mic dejun, excursie la mănăstirea Ribum, apoi cea mai scurtă trecere către cel mai spectaculos punct de belvedere din satul Shyala. Cazare într-o pensiune, a cărei terasă oferă o priveliște ce poate fi invidiată și de către cele mai luxoase hotele din lume!
Urmează un prânz „la pachet”. Mergem la un picnic lângă un pârâu limpede, ce curge printr-o poiană frumoasă. Bucatele comandate vor fi aduse de porteri. După ce mancam și lenevim un pic, plecăm într-o excursie la mănăstirea Punchanne Pu, ascunsă de ochii curioșilor.
Ziua 10: Shyala (3510) - Pung Gyen (4050) - Samagaon (3530).
Această zi este foarte importantă pentru aclimatizare. Întregul traseu de la Lho la Samagaon nu va dura mai mult de două ore, dar vom ajunge acolo abia spre seară. Urcăm spre o vale ascunsă până la mănăstirea Pung Gyen la o altitudine de 4050 m și explorăm aceste locuri, strâns legate de istoria primei ascensiuni pe Manaslu. Muntele se vede de aici ca în palmă. Plimbări, volei, excursii – suntem liberi să alegem.
Tot aici, puțin mai sus, se află unul dintre cele mai interesante puncte turistice. Urcarea nu este dificilă din punct de vedere tehnic, dar altitudinea se va resimți deja. Spre seară ajungem în Samagaon, unde Wi-Fi-ul este la îndemână. Cum ți se pare ideea de a trimite imediat prietenilor o poză grandioasă cu Manaslu? ????
Ziua 11: Samagaon (3530) - Samdo (3850) - Larke Bazaar (3900).
O tranziție scurtă, dar foarte intensă. Ajungem în golul alpin, la hotarul dintre stânci și ghețari. Vom avea multe locuri de vizitat. Mergem pe lângă un zid de 180 m lungime de pietre mani, traversăm o junglă de meseacăn, trecem pe la lacul Birendra și vizităm mănăstirea Pema Chöling - un loc de o frumusețe rară, o lucrare unică a celui mai bun designer peisagist de pe planeta noastră – natura.
Ziua 12: Larke Bazaar (3900) - Dharamsala (4460).
Facem un traverseu scurt cu vedere la faţa nordică a Manaslu. Ni se vor deschide ghețarii Siachen, Naike și Larke. După prânz facem o plimbare de aclimatizare pentru buna dispoziţie. Va fi o zi de pregătire pentru următoarea provovare.
Ziua 13: Dharamsala (4460) - Larke Pass (5160) - Bimthang (3710).
Ziua momentului X! Începem cu o ascensiune lungă și lină timp de 5 ore cu un urcuș de 700 m, la finalul căreia ne așteaptă șampania și bucuria de a sta la 5160 m, pe pasul Larke La. Imaginile de aici sunt monumentale. Vom fi doar noi și Himalaya. După traversarea Larke La coborâm în valea lacurilor albastre. Înainte de Bimthang facem o pauză mult asteptată pentru prânz și ceai. Seara vine cu un duș fierbinte, o cină bogată și o odihnă meritată din plin.
Ziua 14: Bimthang (3710) - Gowa (2300).
Partea cea mai dificilă a traseului nostru a rămas în urmă. De aici încolo doar coborâm, bucurându-ne de peisajele Himalayei și trecând prin câteva zone climatice, de la podișuri alpine până la zone subtropicale, cu banane, mere și avocado.
Ziua 15: Gowa (2300) - Dharapani (1980) - Besisahar (1000).
Continuăm coborârea, traversând păduri dese, spre defileul Dudh Koshi. Pe traseu sunt împrăștiate catune mici, înconjurate de livezi de mandarin. După frigul alpin, căldura de aici este percepută cu „alți ochi”. Continuăm coborârea până la Dharapani, unde ne vor aștepta jeep-urile. De aici mai avem câteva ore până ajungem la Besisahar.
Ziua 16: Besisahar (1000) – Kathmandu (1350).
După ce ne luăm rămas bun de la porterii noștri, care ne-au fost alături toată călătoria, pornim spre capitala Nepalului. După masă ajungem la hotel, ne cazăm și ieșim să sărbătorim reușita noastră și ultimele ore de ședere în această regiune. A doua zi ne așteaptă lungul drum spre casă, dar, pe lângă bagaje, vom aduce cu noi amintiri, experiențe și emoții pentru multi ani inainte.
Ziua 17. duminică, 5 noiembrie: Zbor Kathmandu – București.
DIFICULTATE: mediu, de anduranță.
CAZARE: hotel în Kathmandu, pensiuni pe traseu
MESELE: în Kathmandu avem acces la bucătărie tradițională, indiană sau europeană. Pe traseu ne alimentăm în pensiuni și cafenele locale
Numar de participanti: minim 5
ECHIPAMENT recomandat:
- bocanci de trekking 3 sezoane, sandale/șlapi;
- pantaloni de trekking, suprapantaloni, geaca de puf, polar/fleece, windstopper, bluză de corp, pelerină/geacă de ploaie, șosete, pălărie de soare, mănuși polar, tricouri, haine de schimb;
- sac de dormit, confort -10 grC, rucsac de tură (50 - 60 litri), lanternă frontală, bețe de trekking;
- trusă medicală individuală, trusă de igienă, prosop, ochelari de soare, cremă protecție solară;
- tacâmuri, farfurie, cană, termos;
- apă, pachet hrană.
PREȚ PROMOȚIONAL: 2290 EUR, ce include:
- Bilete avion pe ruta București – Kathmandu – București, cu bagaj de cală inclus, în limita a 880 EUR (pentru un alt aeroport, vă rugăm să luați legătura cu noi);
- Toate transferurile;
- Toate cazările;
- Viza nepaleză;
- Serviciile porterilor, inclusiv bacșișurile;
- Ghidaj și instructaj montan (inclusiv ghid certificat local);
- Permit și TIIMS pentru traseu;
- Asigurarea medicală, cu coeficient montan;
- Consultații cu privire la echipament;
Suplimentar:
- Mesele (aproximativ 25 EUR/zi);
- Închirierea echipamentului necesar (după caz);
- Cheltuieli personale;
Buget total călătorie: aproximativ 2700 EUR
Pentru ÎNSCRIERE, stabilire contact, completare echipament și alte detalii necesare:
- Vă puteți alătura echipei noastre direct din eveniment,
sau ne sunați GSM/Whatsapp: 0758696060,
sau pe e-mail: mad4nomad@gmail.com;
- Achitați un avans de 2000 lei. Achitarea integrală până la data de 06.10.2023.
* Daca evenimentul se va anula/amâna la inițiativa noastră sau din cauza restricțiilor valabile la data desfășurării acestuia, avansul va fi restituit integral.
Vă atenționăm asupra faptului că în cazul în care renunțați la eveniment, din orice motiv, sumele achitate vor fi returnate în următoarele condiții:
a. 100% din prețul integral al evenimentului, dacă renunțarea se face cu mai mult de 45 de zile calendaristice înainte de data de început a evenimentului;
b. 80% din prețul integral al evenimentului, dacă renunțarea se face în intervalul 45 - 30 zile calendaristice înainte de data de început a evenimentului;
c. 50% din prețul integral al evenimentului, dacă renunțarea se face în intervalul 30 - 10 zile calendaristice înainte de data de început a evenimentului;
d. 10% din prețul integral al evenimentului, dacă renunțarea se face într-un interval mai mic de 10 zile calendaristice înainte de data de început a evenimentului.
IMPORTANT:
1. Vom crea un grup de discuții cu toate persoanele participante din mai multe motive:
- pentru oferirea tuturor informațiilor necesare cu privire la: condițiile de cazare, organizare, starea vremii, pregătire fizică, consultanță echipament individual, îndrumare etc;
- la sfârșitul evenimentului, va servi pentru schimbul de impresii video și poze între participanți.
2. Chiar daca nu dorim acest lucru, numărul de locuri este strict limitat.
3. Toată informația necesară va fi prezentată participanților.
4. În cazul unor condiții meteo nefavorabile, pentru siguranța grupului, ghidul are dreptul să schimbe traseul. În cazul vremii TOTAL NEFAVORABILE ne rezervăm dreptul de modificare a perioadei de desfășurare a evenimentului, ce va fi comunicată din timp!
5. Nimeni nu vă garantează reușita evenimentului. Aceasta depinde foarte mult de factori precum vremea, specificul organismului, starea fizică, pregătirea și experiența anterioară.