Tura

Iezer - Papusa

3 zile la peste 2000 m

Categoria Trekking
Perioada 29.04.2023 01.05.2023
Durata
3 zile
Dificultate
dificil
Locuri disponibile
10 din 10
Pret
420 RON

Este o tură clasică de iarnă, de pregătire pentru munții înalți din afara țării unde camparea se face în condiții de bivuac, campare la cort atât în taberele intermediare cât și cele avansate.
Pentru această tură avem ca obiective parcurgerea integrală a crestei principale din Masivul Iezer-Păpușa și atingerea a trei vârfuri ce depășesc 2400 m.

Vom afla despre: 
- noțiuni elementare de alpinism de iarnă;
- mers pe zăpadă fără/cu colțari și piolet;
- noțiuni despre zăpadă și avalanșe;
- orientare turistică, abordarea pantelor înzăpezite, prevederea pericolului “alb”;
- amplasarea unei tabere de corturi, noțiuni de bază și asimilarea cunoștințelor necesare pentru campare/bivuac cu precădere iarna - camparea pe munții înalți din afara țării.

 

PROGRAM:

 

Ziua 1, sâmbătă, 29 aprilie, ora 9:00: Ne întâlnim la Cabana Voina (950 m) unde lăsăm mașinile, ne pregătim rucsacul și purcedem la drum pe Culmea Văcarea. Ieșim în golul alpin la altitudinea de 1500 m, apoi atingem un mic vârf de 1622 m. După o pauza bine meritată, pornim spre Vârful Văcarea, apoi Tărâțoasa și Cătunu. La Crucea Ateneului vom face un mic ocol spre vest pentru a atinge primul vârf de 2400 m din cele 3 din Masivul Iezer-Păpușa: Vârful Iezerul Mic (2409 m). Revenind la Crucea Ateneului amplasăm tabăra de corturi pentru prima noapte.

 

Ziua 2: Ne trezim la răsăritul soarelui, savurăm cafeaua la gura cortului, după care strângem tabăra și continuăm ascensiunea spre cel de-al doilea vârf ca mărime – Iezerul Mare (2462 m). Urmează Vârful Roșu (2469 m) - cel mai înalt vârf din acest masiv. Schimbăm direcția de mers spre Vârful Bătrâna, ocolind Vârful Piscanul (2323 m) și traversând Șaua Bătrânei (2190 m). La coborâre de pe Bătrâna (2341 m) vom vom continua în direcția estică linia crestei principale la altitudinea de peste 2200 m, atingând vârfurile Fracea (2242 m) și Tambura (2294 m). Apoi coborâm lin în Spintecătura Păpușii (2220 m). După o ascensiune mai dificilă atingem Vârful Păpușa (2391 m) unde vom așeza tabăra de corturi pentru cea de-a doua noapte.

 

Ziua 3, luni, 1 mai: Vom sărbători Ziua Muncii pe munte, cu o ședință foto la răsărit, având ca “fotomodele“ Masivele Piatra Craiului, Făgăraș și Iezer. Strângem corturile și coborâm spre Șaua Grădișteanu (1975 m). În funcție de starea zăpezii vom alege să coborâm spre Cabana Cuca (1210 m) sau să urmăm traseul banda roșie spre Șaua Găinatu Mare (1780 m). Apoi parcurgem Muntele Găinatu Mare până pe Valea Larga ce ne va ghida spre Cabana Voina, unde încheiem circuitul și plecăm spre casă încărcați cu noi experiențe de care să ne amintim cu drag.

 

DIFICULTATE: traseu tip circuit, mediu – dificil, în condiții de iarnă.

 

CAZARE: corturi

 

MESELE: Nu sunt incluse. Există posibilitatea ca fiecare participant să se alimenteze după propria voință, sau la comun. La prepararea mesei la comun participă tot grupul. 

 

Număr de participanți: minim 6

 

ECHIPAMENT recomandat:
- bocanci de iarnă, colțari, piolet;
- pantaloni termici, suprapantaloni, parazăpezi;
- polar/fleece, windstopper, geacă de puf, ciorapi groși, căciulă, mănuși, cagula, haine de schimb;
- rucsac mare de tură, primus;
- cort de iarnă, sac de dormit confort -10, izopren;
- trusă medicală individuală, trusă igienă personală, cremă protecție solară;
- lanternă frontală, bete trekking, ochelari soare/mască schi;
- apa, pachet hrană pentru trei zile;
În limita stocului disponibil, la cerere, se poate închiria spre completare echipamentul individual necesar cu: colțari (25 lei/zi), casca (10 lei/zi), piolet (15 lei/zi), rucsac (40 lei/zi), frontală (5 lei/zi), bete de trek (10 lei/zi), loc în cort (25 lei/zi).

 

PRET: 420 lei, ce include:
- instructaj și ghidaj montan;
- cursurile interactive de pregătire, învățare și instruire;
- echipamentul comun pentru campare;
- echipamentul comun de bucătărie;
Suplimentar:
- mesele;
- transportul dus – întors până și de la Cabana Voina;
- închirierea echipamentului individual necesar (după caz);
- alte cheltuieli personale.

 

Pentru ÎNSCRIERE, detalii, stabilire contact, completare echipament și alte detalii necesare:
- Vă puteți alătura echipei noastre direct din eveniment, 
sau ne sunați GSM/Whatsapp: 0758696060, 
sau pe e-mail: mad4nomad@gmail.com.
- Achitați un avans de 200 lei. Diferența se achită până la data începerii evenimentului.
* Daca evenimentul se va anula/amâna la inițiativa noastră sau din cauza restricțiilor valabile la data desfășurării acestuia, avansul va fi restituit integral. 
 
Vă atenționăm asupra faptului că în cazul în care renunțați la eveniment, din orice motiv, sumele achitate vor fi returnate în următoarele condiții:
a.    100% din prețul integral al evenimentului, dacă renunțarea se face cu mai mult de 15 zile calendaristice înainte de data de început a evenimentului;
b.    50% din prețul integral al evenimentului, dacă renunțarea se face în intervalul 14 - 5 zile calendaristice înainte de data de început a evenimentului;
c.    0% din prețul integral al evenimentului, dacă renunțarea se face într-un interval mai mic de 5 zile calendaristice înainte de data de început a evenimentului.

 

IMPORTANT:
1. Vom crea un grup de discuții cu toate persoanele participante din mai multe motive:
- pentru oferirea tuturor informațiilor necesare cu privire la: condițiile de cazare, organizare, starea vremii, pregătire fizică, consultanță echipament individual, îndrumare etc;
- după realizarea evenimentului, va servi pentru schimbul de impresii video și poze între participanți.
2. Chiar dacă nu dorim acest lucru, numărul de locuri este strict limitat.
3. Toată informația necesară va fi prezentată participanților.
4. În cazul unor condiții meteo nefavorabile, pentru siguranța grupului, ghidul are dreptul să schimbe traseul. În cazul vremii TOTAL NEFAVORABILE ne rezervăm dreptul de modificare a perioadei de desfășurare a evenimentului, ce va fi comunicată din timp!
5. Nimeni nu vă garantează reușita ascensiunilor. Aceasta depinde foarte mult de factori precum vremea, specificul organismului, starea fizică, pregătirea și experiența anterioară.