Tura

Moldoveanu si Vistea Mare

rasaritul de pe acoperisul Romaniei

Categoria Trekking
Perioada 13.05.2023 14.05.2023
Durata
2 zile
Dificultate
dificil
Locuri disponibile
6 din 6
Pret
540 RON

Vă invităm să prindem ultimele zile frumoase de iarnă montană și să întâlnim răsăritul pe acoperișul României: Moldoveanu (2544 m), în “Alpii României”. Vom petrece o noapte deasupra norilor și ne vom delecta cu o mare de stele deasupra corturilor. Vom vizita și vârful Viștea Mare (2527 m). 

 

Ascensiunea pe cele doua vârfuri ce depășesc 2500 m altitudine, situate în clasament pe locurile 1 și 3 ale României, devine o provocare cu atât mai mare cu cât aceasta se va realiza în condiții de iarnă, devenind o copie la scară mică a unei expediții pe munții înalți: organizare, mers, amplasare tabere intermediare, relief cu obstacole, pericole și diferențe de nivel. Din acest motiv, tura este deschisă doar celor care au mai parcurs trasee de iarnă sau în condiții hibernale, trebuie să cunoască mersul cu colțarii și folosirea pioletului.

 

Vă vom dezvălui cunoștințe precum:
- abordarea traseelor marcate pe timp de iarnă cu evitarea pericolelor,
- inițiere în alpinismul de iarnă (amenajare amaraje, mersul în coardă concomitent/cu asigurare la punct fix, amplasare asigurări intermediare în funcție de morfologia terenului, traversare liberă, tehnici de coardă etc),
- mersul pe munte (tehnica pașilor în funcție de pante, respirație, pauze, ritm, perioade de odihnă, mers în grup, noțiuni introductive pentru munții înalți),
- abordarea traseelor în funcție de starea zăpezii, noțiuni despre avalanșe,
- puncte de echilibru, capacitatea de concentrare și coordonare a mișcărilor, tehnici elementare în cățărarea liberă.
În plus față de cursurile respective se va pune accent pe consolidarea echipei, încrederea în coechipier, legarea de noi prietenii.

 

PROGRAM:

 

Ziua 1, sâmbătă, 13 mai, ora 8:00: întâlnire la intrarea în loc. Victoria. Continuare traseu pe valea Viștea Mare, până la limita accesibilă auto. Lăsăm mașinile și continuăm traseul la refugiul Valea Viștei. Ne oprim aici, ne odihnim puțin, după care continuăm cu ascensiunea până la refugiul Portița Viștei. Aici amplasăm tabăra noastră, luăm cina și ne pregătim pentru a doua zi. În funcție de condițiile meteo, putem înnopta și la refugiul Valea Viștei.

 

Ziua 2, duminica, 14 mai, ora 05:00: după micul dejun, continuăm cu ascensiunea pe vârful Viștea Mare și Moldoveanu. Odată ajunși pe Moldoveanu, avem timp să ne bucurăm de imaginile de vis ce ni se deschid de sus, să întâmpinăm soarele și să imortalizăm bucuria noastră în fotografii. Revenim la refugiul Portița Viștei, ne facem bagajele și continuăm cu coborârea până la mașini. Avem timp suficient să ajungem pe la casele noastre și să ne odihnim după un weekend plin de aventură.
Timpul de parcurgere a traseului depinde mult de starea zăpezii, condițiile meteo, viteza grupului, perioadele de odihnă etc.

 

DIFICULTATE: dificil, de anduranță, în condiții hibernale.

 

CAZARE: la cort, la refugiu.

 

MESELE: nu sunt incluse. Fiecare participant are posibilitatea să se aprovizioneze după bunul său plac. Există posibilitatea să facem aprovizionarea comună.

 

Număr de participanți: minim 4

 

ECHIPAMENT recomandat:
- bocanci de iarnă și colțari;
- suprapantaloni, pantaloni termici, parazăpezi;
- tricou corp merino/sintetic tip fibră caldă, polar/fleece, windstopper – minim 3 straturi, geacă hardshell/goretex, șosete, căciulă, mănuși, supramănuși, cagulă/mască, ochelari de schi/ochelari de soare;
- rucsac mare de tură, lanternă frontală, sac de dormit de iarnă (confort minim -10 grade), izopren/covoraș;
- ham, cască, piolet de tură;
- primus, butelie de iarnă, ustensile pentru gătit;
- trusă medicală individuală, cremă protecție solară;
- pachet hrană pentru 2 zile, termos.
În limita stocului disponibil, la cerere, se poate închiria spre completare echipamentul individual necesar cu: ham (20 lei), colțari (25 lei), cască (10 lei), piolet (15 lei), frontală (5 lei).

 

PREȚ: 540 lei, ce include:
- ghidaj și instructaj montan;
- echipamentul comun de grup necesar ascensiunii (coardă, anouri, carabiniere, dispozitive de filat, etc);
- cursurile specifice, menționate mai sus.
Suplimentar:
- mesele;
- transportul dus – întors până și de la Victoria (Jud. Brașov);
- alte cheltuieli personale.

 

Pentru ÎNSCRIERE, detalii, stabilire contact, completare echipament și alte detalii necesare:
- Vă puteți alătura echipei noastre direct din eveniment, 
sau ne sunați GSM/Whatsapp: 0758696060, 
sau pe e-mail: mad4nomad@gmail.com.
- Achitați un avans de 200 lei. Diferența se achită până la data începerii evenimentului.
* Daca evenimentul se va anula/amâna la inițiativa noastră sau din cauza restricțiilor valabile la data desfășurării acestuia, avansul va fi restituit integral. 
 
Vă atenționăm asupra faptului că în cazul în care renunțați la eveniment, din orice motiv, sumele achitate vor fi returnate în următoarele condiții:
a.    100% din prețul integral al evenimentului, dacă renunțarea se face cu mai mult de 15 zile calendaristice înainte de data de început a evenimentului;
b.    50% din prețul integral al evenimentului, dacă renunțarea se face în intervalul 14 - 5 zile calendaristice înainte de data de început a evenimentului;
c.    0% din prețul integral al evenimentului, dacă renunțarea se face într-un interval mai mic de 5 zile calendaristice înainte de data de început a evenimentului.

 

IMPORTANT:
1. Vom crea un grup de discuții cu toate persoanele participante din mai multe motive:
- pentru oferirea tuturor informațiilor necesare cu privire la: condițiile de cazare, organizare, starea vremii, pregătire fizică, consultanță echipament individual, îndrumare etc;
- după realizarea evenimentului, va servi pentru schimbul de impresii video și poze între participanți.
2. Chiar dacă nu dorim acest lucru, numărul de locuri este strict limitat.
3. Toată informația necesară va fi prezentată participanților.
4. În cazul unor condiții meteo nefavorabile, pentru siguranța grupului, ghidul are dreptul să schimbe traseul. În cazul vremii TOTAL NEFAVORABILE ne rezervăm dreptul de modificare a perioadei de desfășurare a evenimentului, ce va fi comunicată din timp!
5. Nimeni nu vă garantează reușita ascensiunilor. Aceasta depinde foarte mult de factori precum vremea, specificul organismului, starea fizică, pregătirea și experiența anterioară.