Utile

Semnele naturii si vremea

16.06.2021

Rucsacul este facut, traseul – stabilit, bocancii asteapta sa fie exploatati la maxim... a mai ramas ceva? Sa verifici prognoza meteo! Si imediat incepi sa cauti cum va fi vremea pe munte. Uite cateva idei: mountain-forecats, windguru, meteoblue, meteoradarfreemeteo, vremea, ournet.
Toate bune si frumoase, insa stii ca pe munte vremea se poate schimba cat ai zice ”creasta” si nu de putine ori s-a intamplat sa descoperi ca vremea prezentata la televizor sau alte surse nu a fost aceeasi cu cea din teren. Deci, credem ca e bine sa stii sa „citesti” vremea, cat timp esti pe traseu si despre acest lucru vom vorbi in continuare. Astfel:


Dimineata
Norii diminetii pot ajuta foarte mult in a ne da seama cum va fi vremea pe parcursul zilei. Daca pe cer se vor obseva nori de genul Cumulus (fig.1) dispusi in palcuri pe cer, acesta este un semn ca se va mentine o vreme frumoasa, chiar daca spre dupa-amiaza vor fi mai mari, acoperind o buna parte din cer. Acest lucru este valabil, daca nu se observa o desfasurare a lor pe verticala, in caz contrar, vremea se poate schimba.  


Figura 1


In schimb, daca pe cer, la primele ore ale diminetii, sau pe parcursul zilei, apar nori alungiti - Altocumulus catelanus (fig. 2) inseamna ca in cateva ore vremea va deveni instabila.
 
Figura 2


Daca dimineata observi ca cerul este acoperit de nori, din care continua sa cada o ploaie marunta si rece? Plecam in traseu sau nu? In aceasta situatie cel mai bun indiciu despre cum va fi vremea ni-l va oferi vantul. In cazul in care vantul bate in directia de deplasare a norilor si ca in partea opusa se iveste un inceput de cer senin, atunci ne putem astepta ca in decurs de cateva (doua - trei) ore precipitatiile sa inceteze si cerul sa devina variabil. Pe de alta parte daca norii vor parea amenintatori si vantul care bate la sol este contrar deplasarii acestora atunci vremea se va mentine umeda si mohorata cu posibile precipitatii.


In timpul zilei
Am inteles pana acum cum putem evalua vremea dupa norii diminetii, dar dupa cum stim majoritatea, vremea pe munte se poate schimba rapid. Aceasta ne ajuta sa urcam si sa ne bucuram de munte si, totdata, ne obliga sa coboram, mai ales daca cerul este acoperit treptat de nori albiciosi, deslanati, fara margini precise. Acestia poarta numele de Altocumulus flocus (fig.3) si ne atrag atentia ca in decurs de cateva ore vremea se va strica.


Figura 3


In drumetiile noastre putem fi intampinati, spre orele dupa-amiezii, de aparitia unor nori intunecosi (Cumulonimbus - fig.4) care se dezvolta repede pe verticala. Daca esti in zona deschisa (pe un platou de munte), este foarte important sa cobori cat mai jos, intr-o zona de padure unde vei fi mai la adapost. Acesti nori prevestesc o furtuna cu puternice descarcari electrice, care isi vor face aparitia in maxim 2-3 ore, riscand astfel sa fii lovit de un trasnet. 
Figura 4

 

Chiar daca ploaia a trecut, dar norii stratiformi acopera in continuare cerul, iar sub ei apar din loc in loc nori compacti si intunecati, ce par sa se dezvolte rapid, tine aproape pelerina, deoarece ploaia va reincepe in putin timp. In schimb daca vei vedea razele soarelui strapungand norii, atunci vei sti ca vremea se va imbunatatii.


Seara
Am ajuns la finalul zilei. Momentul acela in care ne bucuram de odihna binemeritata si de o priveliste minunata cu apusul soarelui. Pe masura ce acesta se apropie de linia orizontului si discul devine un galben-portocaliu aflam, ca in urmatoarea zi, timpul se va mentine frumos. 
Unul dintre indicatorii inrautatirii vremii in cursul noptii, sunt norii presarati pe cer, care incep treptat sa se indeseasca. Acestia vor fi dispusi la inaltimi diferite iar vantul va incepe sa se inteteasca treptat. Un alt semn care ne avertizeaza ca urmatoarea zi vom avea parte de o vreme instabila, bogata in intemperii, ne-o ofera ceata serii care nu se va risipi in adancul vailor ci va urca spre coama muntilor oferindu-ne un aer umed si rece.

 

Luna reprezinta un alt element caruia va trebui sa ii acordam atentie, deoarece aceasta ne poate ajuta in preconizarea vremii, atat pe parcursul serii, cat si pentru a doua zi. Cand vom observa Luna ca fiind mai mare decat de obicei si imprejmuita de o ceata ce-i acopera stralucirea, vom sti ca a doua zi va avea loc o schimbare in rau al timpului. 
In serile senine si fara luna, in care stelele par a avea o stralucire mai puternica, iar Calea Lactee apare mai bine conturata, e bine sa fiti atenti a doua zi, deoarece acestia prevestesc posibilitatea unei schimbari bruste a vremii (in majoritatea cazurilor – vremea se va inrautati).

 

Alte semne care prevestesc schimbarea vremii in natura
In drumetiile noastre este indicat sa acordam atentie fiecarui detaliu pe care natura ni-l poate oferii. Vom prezenta mai jos cateva elemente oferite de natura, ce ne vor putea ajuta in prognozarea vremii.

 

Indicatorii inrautatirii vremii

  1. - albinele devin mai agitate;
  2. - la campie broastele sunt mai galagioase orbecaind si devin agitate, vrabiile se vor scalda in praf;
  3. - pestii incep sa sara din apa (daca avem apa si pesti in apa aia);
  4. - vulturul zboara in picaj;
  5. - randunelele vor zbura la mica distanta de sol;
  6. - ciorile devin mai agitate;
  7. - serpii si soparlele se ascund in crapaturi de stanci;
  8. - cainii se retrag spre colibele stanii;
  9. - scanteiuta de munte se pleaca

 
Indicatorii imbunatirii vremii

  1. - albinele zboara vioi;
  2. - greierii vor canta pana dupa miezul noptii;
  3. - liliecii zboara pana tarziu in noapte;
  4. - vulturul zboara planat;
  5. - paianjenii tes panza mai mare si mai deasa decat deobicei;
  6. - pestii raman mai mult pe fundul apei, la fel si broastele;

 

Se apropie de noi ploaia sau se indeparteaza?

Inca din scoala stim ca viteza luminii este mult mai mare decat cea a suntetului. Tocmai de aceea, atunci cand incepe ploaia, vedem mai intai fulgerul si apoi auzim tunetul. Dar cum ne poate ajuta aceasta informatie pe munte? Ei bine, ne putem da seama daca ploaia se apropie de locul in care ne aflam sau se departeaza, facand cateva calcule simple. Din momentul in care vezi fulgerul, incepi sa numeri secundele, pana vei auzi tunetul, dupa care secundele obtinute se impart la 3 (se imparte la 3, deoarece sunetul in aer parcurge aproximativ 1 km in 3 sec). Astfel ne putem da seama la ce distanta se afla ploia de noi. Pentru a vedea daca se apropie de locul in care ne aflam sau se departeaza de acesta vom repeta pasii de mai sus si, in functie de cresterea sau scaderea distantei, ne vom da seama daca ploaia se apropie sau se indeparteaza. Acest calcul ne ajuta, cu mentiunea ca fulgerele nu apar in acelasi loc al norului, deci trebuie sa facem o medie pe mai multe fulgere.
Exemplu:  
•    Distanta de timp dintre primul fulger si tunet = 12 sec
•    12/3=4. La primul calcul suntem la 4 km de ploaie 
•    Distanta de timp dintre al 2-lea fulger si tunet = 15 sec
•    15/3=5. La urmatorul calcul suntem la 5 km de ploaie
Concluzie: Ploaie se indeparteaza de locul in care ne aflam.

 

Ce zice barometru?

Pentru inceput trebuie sa intelegem ce este un barometru si la ce ne poate ajuta pe munte.
Presiunea exercitata de aerul din atmosfera asupra scoartei terestre poarta numele de presiunea atmosferica. Aceasta poate fi masurata cu ajutorului unui dispozitiv numit barometru. In sistemul international presiunea atmosferica sau presiunea barometrica, se masoara in pascal (Pa), inch coloana de mercur (inHg) sau milimetri coloane de mercur (mmHG). O alta unitate de masura pe care o vom intalni pentru descrierea presiunii este milibarul (mB) fiind  egal cu 100 Pa. Atunci cand presiunea barometrica scade, vremea se poate deteriora, iar cresterea valorilor indica imbunatatirea vremii. 

 

De notat faptul ca, cu cat vei urca la o altitudine mai mare, barometrul va indica o scadere a presiuni datorata micsorarii stratului de aer. Cu alte cuvinte, cu cat urcam, cu atat presiunea scade. In medie, la fiecare 100 m urcati in altitudine, presunea scade cu 10 mb (7,4 mmHG sau 0,3 inHG) – aproximatie valabila pana la aproximativ 3000 m deasura nivelului marii.
 

Fidelitatea cea mai buna oferita de barometru este la o altitudine fixa pe perioade lungi de timp. Astfel prognoza va fi mai exacta (ex: pauza de pranz sau camparea peste noapte).
Mai jos aveti un tabel cu date privind valori diferite ale presiunii atmosferice la diferite altitudini.


 

Rezumat:
1.    Semne de inrautatire a vremii:

  1.        - norii Altocumulus catelanus (dimineata)
  2.        - norii Altocumulus flocus (in timpul zilei)
  3.        - norii Cumulonimbus (in timpul zilei)
  4.        - ceata serii care nu se va risipi in adancul vailor ci va urca spre coama muntilor
  5.        - luna ca fiind mai mare decat de obicei si imprejmuita de o ceata ce-i acopera stralucirea
  6.        - albinele devin mai agitate;
  7.        - broastele sunt mai galagioase orbecaind si devin agitate;
  8.        - pestii incep sa sara din apa (daca avem apa si pesti in apa aia);
  9.        - vulturul zboara in picaj;
  10.        - randunelele vor zbura la mica distanta de sol;
  11.        - vrabiile se vor scalda in praf;
  12.        - ciorile devin mai agitate;
  13.        - serpii si soparlele se ascund in crapaturi de stanci;
  14.        - cainii se retrag spre colibele stanii;
  15.        - scanteiuta de munte se pleaca.


2.    Semne de imbunatatire a vremii

  1.        - nori de genul Cumulus (dimineata)
  2.        - linia orizontului si discul devine un galben-portocaliu 
  3.        - albinele zboara vioi;
  4.        - greierii vor canta pana dupa miezul noptii;
  5.        - liliecii zboara pana tarziu in noapte;
  6.        - vulturul zboara planat;
  7.        - paianjenii tes panza mai mare si mai deasa decat de obicei;
  8.        - pestii raman mai mult pe fundul apei, la fel si broastele.


Hai ca nu este chiar asa greu, si in continuare nu va putem spune decat, sa aveti parte de carari insorite.

    inapoi la articole...

Comentarii

Dragos Suma
04.11.2021
Super tare articolul :D

Comentariu tau la acest articol.